Държавното обвинение търси пране на пари в шумния скандал Барселонагейт. По разследването

...
Държавното обвинение търси пране на пари в шумния скандал Барселонагейт. По разследването
Коментари Харесай

Прокуратурата: Търсим пране на пари в "Барселонагейт"

Държавното обвиняване търси пране на пари в шумния скандал " Барселонагейт ". По следствието е позволена финансова експертиза, която събира доказателства за генезис на средства, съобщи през днешния ден на брифинг пред публицисти ръководителят на профилираната прокуратура Валентина Маджарова.

Преди седмица стана ясно, че прокуратурата в Испания не е прекратила разследването си за първокласната къща в Барселона, в която живееше манекенката Борислава Йовчева с щерка си Ема, а го е трансферирала на сътрудниците си в България поради повтаряне на юрисдикцията. „ Тъй като българското следствие (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по справедливи аргументи се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи следствието “, оповестява в писмо главният прокурор на Прокуратурата за битка с корупцията и проведената престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.

Наскоро един от забърканите в " Барселонагейт " предприемачът Йордан Христов съобщи в платена обява до Българска телеграфна агенция, че следствието е прекъснато и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче по този начин и не сподели документа.

Преписката в българската прокуратура по барселонската спекулация беше формирана в края на февруари 2020 година, само че не по сигнала на Елена Йончева. Прокуратурата се самосезира по обява в испанския вестник " Ел Периодико ", свързана с парцели и компании в Барселона, които испанските управляващи ревизират за пране на пари. Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и профилираното звено за битка с корупцията към испанската прокуратура разследват дали някогашният премиер Бойко Борисов има отношение към интернационална скица за пране на пари, през която от 2013 година в Испания са влезнали 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона компании - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете сдружения са свързани с някогашната манекенка Борислава Йовчева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР